diumenge, 18 d’octubre del 2009

Cultura lliure i programari lliure: CONCEPTES BÀSICS

Cultura lliure i programari lliure: CONCEPTES BÀSICS


1. "Gestió del Coneixement", vinculat al Departament de Justícia de la Generalitat.
Les imatges de les presentacions i els drets d’autor: Per aquest motiu, cal anar en compte a l’hora de fer les presentacions. Una cosa és la projecció de la presentació davant l’auditori en què no cal ser tan estrictes i l’altra és la publicació de les presentacions en repositoris d’Internet. En aquests casos, hi ha espais com ara Flickr, Wikimedia, etc. on es poden trobar infinitat de fotografies i il·lustracions llicenciades en Creative Commons que podem utilitzar segons els termes de la llicència i en molts casos només esmentant-ne l’autor. Una altra opció és eliminar les imatges que no puguem usar lliurement quan publiquem les presentacions a Internet.

2. Creative Commons (CC): És una organització dedicada a promoure l'accés a la cultura i a una major flexibilització de les lleis de propietat intel·lectual. La idea és que un músic, un escriptor, que vulgui distribuir en Internet la seva obra lliurement tingui un respatller legal per a fixar amb claredat quina usos permet de les seves obres i quins prohibeix. Per a això l'organització ha desenvolupat una sèrie de llicències modulars. Quan un autor posa una llicencia Creative Commons en la seva obra, dóna permís perquè es copiï i distribueixi. A més decideix si accepta que s'usi amb fins comercials o si deixa que es facin obres derivades.

**http://www.creativecommons.org/
(visita comprensiva de la web)

3. Introducció sobre software lliure:

Software lliure:

-És gratis, no s'ha de pagar.

-Es pot entrar en el Codi Font (és aquell codi o aquelles instruccions per tal de que el programa funcioni)

-És un software creat per molta gent cansada de sempre haver de pagar per les lliçències de programes que es necesiten. Ho fan sense ànim de lucre.

http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/programari2/index.htm

**Lectura del capítol 1 del llibre MAS,J. El software libre. Barcelona: Zero Factory. 2005. publicat, com és lògic, sota llicencia Ceative Commons

4. Un bon repositori de softs i programes lliures:
http://www.softcatala.org/

**Els programes i manuals d'ús també es poden trobar a: http://www.xtec.cat/formaciotic/suport és una mica complicat navegar-hi però hi ha molta informació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada